ممکن است تا بحال مطالبی راجع به جی پی اس شنیده باشید… اما درباره گلوناس چطور؟ ما به تمامی پرسش های موجود در ارتباط با کاربرد آن در سیستم های ناوبری مدرن پاسخ داده ایم.
گلوناس (GLONASS) چیست؟
گلوناس، نسخه روسی سرویس جی پی اس (سیستم موقعیت یاب جهانی) است. این سیستم زیرمجموعه ای از سرویس GNSS یا به عبارتی سیستم ناوبری ماهواره ای جهانی بوده که در واقع در برگیرنده تمامی سیستم های موقعیت یابی ناوبری ماهواره ای می باشد.
عبارت گلوناس مخفف چه بوده و به چه معناست؟
گلوناس (GLONASS) مخفف عبارت روسی Globalnaya Navigazionnaya Sputnikovaya Sistema بوده، که به معنی سیستم ناوبری ماهواره ای جهانی می باشد.
GLONASS در چه زمینه ای کاربرد دارد؟
به عنوان یک سیستم ماهواره ای، بسیاری از قابلیت های گلوناس مشابه جی پی اس است. کاربران آن بر روی زمین، دریا و یا حتی در فضا از این سیستم به منظور جهت یابی و همچنین همگام سازی و انطباق زمان استفاده می نمایند. گلوناس ارائه کننده اطلاعاتی در زمینه جغرافیایی از قبیل مختصات نقاط و مرزبندی های موجود بر روی زمین بوده و در بسیاری برنامه ها مانند نقشه برداری های صورت گرفته برای ارتش، نظارت بر حیوانات و حفاظت از طبیعت، ردیابی های شخصی و تسهیل عملیات تیم های جستجو و نجات نیز مفید واقع می شود.
تاریخچه گلوناس
مراتب توسعه گلوناس در سال 1976 میلادی توسط اتحاد جماهیر شوروی آغاز گردید. راه اندازی اولیه این سیستم در سال 1982 به منظور کمک به تشخیص موقعیت آب و هوا و اندازه گیری سرعت و زمان، توسط ارتش صورت گرفت. در سال 2003 نیز نسخه دیگری با نام GLONASS-M پا به عرصه نهاد. سیستم مذکور به عنوان یکی از عوامل قانون مدنی به منظور موقعیت یابی و نقشه یابی دقیق تر به شمار می آمد. در سال 2011 مدل GLONASS-K هم به گروه مذکور اضافه گردید. ارائه این سیستم افزوده، عرضه سیگنال هایی به مراتب قوی تر را نیز در پی داشت. جدیدترین تکنولوژی با نام GLONASS-K2 ، با افزودن سیگنال های CDMA (دسترسی چندگانه به تقسیمات کدها)، بهبود دقت و افزایش قدرت، که به نفع فناوری های مختلف ارتباط رادیویی نیز می باشد، در سال 2019 به فضا پرتاب شد. این ماهواره نسبت به پرتاب های ماقبل خود، 70٪ سنگین تر بوده و از داشتن 170٪ قدرت بیشتری برخوردار است.
آینده گلوناس
همانند سایر اشکال و زیرمجموعه های GNSS، توسعه گلوناس تا آینده ای دور نیز ادامه خواهد داشت. مدل GLONASS-V در مراحل اولیه طراحی قرار داشته و پیش بینی شده است در بین سال های مقرر 2023-2025 به فضا پرتاب شود. همچنین راه اندازی مدل GLONASS-KМ برای سال 2030 میلادی هدف گذاری شده و در مراحل اولیه تحقیقات قرار دارد. نمایشی بصری از تاریخچه GLONASS و آزمایشات آتی آن در وب سایت مرکز اطلاعات و تجزیه و تحلیل روسیه به زیبایی به تصویر کشیده شده است.
گلوناس در مقابل جی پی اس
اگرچه گلوناس و جی پی اس، اشکالی از GNSS می باشند، اما هر دوی آن ها به عنوان سیستم های موقعیت یابی ماهواره ای، دارای تفاوت های چشم گیری با یکدیگر هستند.
تعداد ماهواره ها، درجه انحراف و دوره های زمانی مختص طی مدار نیز همگی از عوامل شکل گیری تفاوت های مذکور به شمار می آیند. در حال حاضر سیستم گلوناس شامل 24 ماهواره است. جی پی اس نیز با هدف رسیدن به 33 عدد، فعلا دارای 31 ماهواره می باشد. عامل ارتفاع مداری، که روشی پیشرفته جهت اندازه گیری ارتفاع محسوب می شود، برای گلوناس 21150 کیلومتر و برای جی پی اس 19130 کیلومتر است. درجه انحرافی سطح یا زاویه قرارگیری هر سیستم ماهواره ای نیز باعث ایجاد تفاوت می شود. گلوناس با یک شیب 64.8 درجه ای، کمی بیشتر از شیب 55 درجه ایِ جی پی اس انحراف دارد. در زمینه زمان طی دوره های مداری اختصاصی هر سیستم، گلوناس با ۱۱ ساعت و ۵۸ دقیقه و جی پی اس با ۱۱ ساعت و ۱۳ دقیقه با یکدیگر رقابت تنگاتنگی دارند.
موقعیت مکانی از دیگر عوامل تاثیرگذار محسوب می شود. اکثر ایستگاه های سنجش و اندازه گیری گلوناس در برزیل و قطب جنوب واقع شده اند. در حالی که پایگاه های اندازه گیری جی پی اس در اقصی نقاط جهان از جمله هاوایی، کلرادو اسپرینگز، جزیره اَسِنشِن واقع در اقیانوس اطلس جنوبی، دیِگو گارسیا در اقیانوس هند و کواجالِین آتول در اقیانوس آرام شمالی، مستقر شده اند.
آیا گلوناس بهتر از جی پی اس است؟
وقتی صحبت از صحت و دقت در امر موقعیت یابی می شود، جی پی اس از گلوناس پیشی می گیرد. با این حال، به دلیل وجود موقعیت های مختلف ماهواره های گلوناس، این سیستم به هنگام جفت شدن با عرض های جغرافیایی بالا (مانند نقاط نزدیک به قطب شمال یا جنوب) از دقت بیشتری برخوردار است.
آیا سرویس گلوناس رایگان است؟
درست مانند GPS در ایالات متحده آمریکا، گلوناس نیز برای استفاده شهروندان غیرنظامی روسی رایگان می باشد. در ماه مه 2007، حکمی مبنی بر رایگان بودن این سرویس و در دسترس قرار دادن آن برای تمام مصارف ناوبری، امضا شد. کاربران خارجی نیز به صورت رایگان به گلوناس دسترسی دارند.
برای اطلاعات بیشتر درباره ردیاب آکیتا می توانید از صفحه دمو ردیاب را تست کنید.